FORGOT YOUR DETAILS?

Ενδοσκοπική Ωτοχειρουργική

Η ανάπτυξη της ωτοχειρουργικής έχει περάσει από πολλά στάδια. Αρχικά οι επεμβάσεις στο αυτί γινόταν με γυμνό μάτι και με οστεοτόμους οπότε συνοδευόταν από  υψηλά ποσοστά επιπλοκών. Όταν εμφανίστηκε το χειρουργικό μικροσκόπιο, ο χειρουργός άρχισε να βλέπει τα ανατομικά στοιχεία του μέσου αυτιού σε μεγέθυνση.
Η ωτοχειρουργική με το μικροσκόπιο γνώρισε πραγματική άνθηση και σήμερα  θεωρείται η βασική μέθοδος με την οποία συγκρίνεται κάθε νεότερη τεχνική.
Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε ένας νέος τρόπος εκτέλεσης των ωτοχειρουργικών επεμβάσεων με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου όπως έγινε αρκετά νωρίτερα με τη χειρουργική προσπέλαση των παραρρίνιων κόλπων (ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων).

 

Η υιοθέτηση των ενδοσκοπίων στα χειρουργεία του αυτιού συνάντησε περισσότερες αντιστάσεις αλλά κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει στον χειρουργό.

Πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής προσπέλασης

  • Σε αρκετές περιπτώσεις αποφεύγεται η εξωτερική τομή: καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μικρότερη τομή και παρέμβαση στους μαλακούς ιστούς: ο ασθενής πονάει λιγότερο και το χειρουργείο τελειώνει πιο σύντομα
  • Ευρύτερο χειρουργικό πεδίο: καλύτερος έλεγχος περιοχών που δεν είναι άμεσα ορατές με το μικροσκόπιο και συνεπώς αποτελεσματικότερη επέμβαση

Μειονεκτήματα

  • Ο χειρουργός εργάζεται με το ένα χέρι διότι κρατά το ενδοσκόπιο με το άλλο χέρι: δυσκολότερη τεχνική
  • Εάν το οστό πίσω από το αυτί (ονομάζεται μαστοειδής απόφυση) συμμετέχει στο πρόβλημα, το ενδοσκόπιο δεν αρκεί για την πλήρη και σωστή αντιμετώπιση αλλά χρειάζεται η βοήθεια του μικροσκοπίου

Εφαρμογές της ενδοσκοπικής ωτοχειρουργικής

Χρόνια μέση ωτίτιδα, διάτρηση του τυμπανικού υμένα, χολοστεάτωμα, αναβολοτομή.

Προσωπική στρατηγική

Θεωρώ ότι το ενδοσκόπιο έχει πλεονεκτήματα και βοηθά στην ασφαλέστερη και πιο επιτυχημένη αντιμετώπιση της χρόνιας μέσης ωτίτιδας.
Εφαρμόζω τη μέθοδο σε όλες σχεδόν τις τυμπανοπλαστικές (κλείσιμο της τρύπας του τυμπανικού υμένα) με επιτυχία και γρηγορότερη αποθεραπεία.
Στις περιπτώσεις των χολοστεατωμάτων, το ενδοσκόπιο μού προσφέρει σημαντική βοήθεια ώστε να μην αφήσω υπόλειμμα της νόσου σε περιοχές που δεν μπορώ να τις δω απευθείας με το μικροσκόπιο. Χρησιμοποιώ τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να γνωρίζω προεγχειρητικά την έκταση του χολοστεατώματος και στη συνέχεια προσαρμόζω την τεχνική μου στο πρόβλημα του ασθενούς.
Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνον με το ενδοσκόπιο ενώ άλλες με το συνδυασμό ενδοσκοπίου και μικροσκοπίου.

Σχετική μετεκπαίδευση:

  • post CCT Otology & Cochlear implant Fellow, Bradford Royal Infirmary,UK
  • International Course on Endoscopic Ear Surgery, Modena, Italy
  • Endoscopic Ear Cadaver Course, Glasgow, UK
  • 4th UK Endoscopic Ear Course, RCSEngland,London,UK

Σχετικό επιστημονικό έργο:

 Role of the endoscope in cochlear implantation: A systematic review.
Poutoglidis A, Fyrmpas G, Vlachtsis K, Paraskevas GK, Lazaridis N, Keramari S, Garefis K, Dimakis C, Tsetsos N. Clin Otolaryngol. 2021 Dec 31. doi: 10.1111/coa.13909.
Lasers in endoscopic middle ear surgery: where do we stand today?
Fyrmpas G, Tsetsos N, Katotomichelakis M, Rudic M. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2021 Nov;278(11):4169-4177. Epub 2021 May 3.
Endoscopic versus microscopic ossiculoplasty in chronic otitis media: a systematic review of the literature.
Tsetsos N, Vlachtsis K, Stavrakas M, Fyrmpas G. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2021 Apr;278(4):917-923. Epub 2020 Jul 7.

Ενδοσκοπική τυμπανοπλαστική

Φύρμπας Γ.,Νικολάου Α. Ελληνική Ωτορινολαρυγγολογία 2019, 40 (19): 100-103

Παραδείγματα
Τα στάδια της ενδοσκοπικής τυμπανοπλαστικής.

 

Η τρύπα στην τυμπανική μεμβράνη (διάτρηση).

Η θέση του χειρουργού. Ο χειρουργός εισάγει το ενδοσκόπιο και τα εργαλεία μέσα από το αυτί (τον έξω ακουστικό πόρο) και ελέγχει τις κινήσεις του με τη βοήθεια της οθόνης που βρίσκεται απέναντί του.

Η τυμπανική μεμβράνη μαζί με τη διάτρηση έχουν σηκωθεί και φαίνεται το εσωτερικό τμήμα του αυτιού (ακρωτήριο).

Έχει τοποθετηθεί το μόσχευμα, δηλαδή ένα κομμάτι χόνδρου ώστε να καλύψει όλη την τρύπα. Στο υλικό αυτό θα “κάτσει” η τυμπανική μεμβράνη. Το μόσχευμα θα ενσωματωθεί και η διάτρηση θα κλείσει. Ο ασθενής θα μπορεί μετά από μερικούς μήνες να βρέξει το αυτί του και το σημαντικότερο, θα αποτραπούν νέες μολύνσεις.

Η κατάσταση μετά την τοποθέτηση των προστατευτικών γαζών μέσα στο αυτί. Δεν χρειάζεται περίδεση γύρω από το κεφάλι. Η εσωτερική γάζα θα αφαιρεθεί σε μία εβδομάδα. Τα προστατευτικά φύλλα από σιλικόνη θα αφαιρεθούν μετά από 2-3 εβδομάδες. Η επούλωση ολοκληρώνεται μέσα σε 2 μήνες το αργότερο.

Το τύμπανο έχει επουλωθεί επιτυχώς.

Συχνές ερωτήσεις για την ενδοσκοπική ωτοχειρουργική

Οι επεμβάσεις του αυτιού όπως το κλείσιμο της διάτρησης του τυμπανικού υμένα, γίνονται με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου και όχι του μικροσκοπίου.

Ο χειρουργός τοποθετεί το ενδοσκόπιο μέσα στον πόρο του αυτιού ώστε να βλέπει την τυμπανική μεμβράνη. Στη συνέχεια περνάει τα εργαλεία μέσα από τον ίδιο δρόμο ώστε να εκτελέσει τους χειρουργικούς χειρισμούς. Συνήθως χρειάζεται κάποιο μόσχευμα που λαμβάνεται από μια μικρή τομή κρυμμένη μέσα στο αυτί.

Η τεχική μετρά ήδη 30 χρόνια εφαρμογής.  Στην αρχή οι χειρουργοί χρησιμοποιούσαν το ενδοσκόπιο για να ελέγξουν περιοχές του αυτιού που δεν φαινόταν με το μικροσκόπιο. Στη συνέχεια, οι πρωτοπόροι όπως ο Muaaz Tarabichi, άρχισαν να κλείνουν διατρήσεις του τυμπανικού υμένα και να αντιμετωπίζουν χολοστεατώματα με αποκλειστική χρήση του ενδοσκοπίου.

Μικρότερες τομές, λιγότερος πόνος, πιο γρήγορη ανάρρωση, καλύτερη επισκόπηση δύσκολων περιοχών.

Κάθε νέα τεχνική πρέπει να αποδείξει την αξία και την ασφάλειά της με το πέρασμα του χρόνου. Μεγάλες σειρές χειρουργημένων ασθενών έχουν πλέον αποδείξει την ασφάλεια της τεχνικής σε έμπειρα χέρια. Η ενδοσκοπική τεχνική δεν προκαλεί περισσότερες επιπλοκές από την μικροσκοπική χειρουργική.

Εφόσον γίνει η κατάλληλη επιλογή των περιπτώσεων, η ενδοσκοπική χειρουργική είναι εξίσου αποτελεσματική με τη μικροσκοπική.

Η απάντηση είναι προς το παρόν αρνητική. Το κάθε μέσο έχει τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά του. Το μικροσκόπιο επιτρέπει στον χειρουργό να χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια του για να χειρίζεται εργαλεία. Αντίθετα ο ενδοσκοπικός χειρουργός δουλεύει μόνον με το ένα χέρι. Συνεπώς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως όταν υπάρχει έντονη αιμορραγία, το μικροσκόπιο διευκολύνει περισσότερο τον χειρουργό.

Συνήθως ο ασθενής παραμένει μία μέρα στο νοσοκομείο ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πάει σπίτι την ίδια μέρα.

Όχι.

Επειδή οι τομές γίνονται μέσα στο αυτί και όχι πίσω από το πτερύγιο όπως συμβαίνει με τη συμβατική χειρουργική, ο ασθενής φέρει μόνον μία γάζα μέσα στον πόρο του αυτιού.

 

Video με Ωτοσκόπηση στο αυτί

Ακολουθήστε τον @fyrmpas-orl στο Instagram​

TOP