Το αίσθημα της μπουκωμένης/αποφραγμένης μύτης είναι συχνό σύμπτωμα και οδηγεί αρκετούς ασθενείς στον ιατρό. Μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως το φτάρνισμα ή εκκρίσεις ή να εμφανίζεται ως το μοναδικό σύμπτωμα.
Τα αίτια μπορεί να είναι ανατομικά. Αλλαγές της κατασκευής της μύτης οδηγούν σε ελάττωση του αέρα που εισπνέει το άτομο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το στραβό διάφραγμα ύστερα από ένα κτύπημα στη μύτη. Οι ρινικές θαλάμες φράζουν και εμποδίζουν τον αέρα να εισέλθει στη μύτη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν οι ρινικές κόγχες διογκωθούν λόγω του ερεθισμού από αλλεργικές ουσίες (αλλεργική ρινίτιδα) ή άλλους παράγοντες (μη αλλεργική ρινίτιδα).
Υπάρχουν και άλλα αίτια που έχουν σχέση με τον τρόπο που αλληλεπιδρά ο εισπνεόμενος αέρας με το “ύφασμα” του εσωτερικού της μύτης (ρινικός βλεννογόνος). Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει ελάττωση του αέρα αλλά είτε διαταράσσονται τα χαρακτηριστικά ροής του είτε ο βλεννογόνος δεν αντιδρά όπως θα έπρεπε στον εισπνεόμενο αέρα.
Ορισμένα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση των ρινικών κογχών συνεχίζουν να νιώθουν μπουκωμένα ενώ έχει αυξηθεί η ροή αέρα μέσα στη μύτη. Το φαινόμενο ονομάζεται σύνδρομο της κενής μύτης και οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας που εισέρχεται στη μύτη δεν έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά.
Σε άλλες περιπτώσεις όπως η χρόνια ιγμορίτιδα, ο βλεννογόνος της μύτης φλεγμαίνει και δημιουργεί το αίσθημα της αποφραγμένης μύτης ενώ εισέρχεται κανονική ποσότητα αέρα.
Η διάγνωση γίνεται με το συνδυασμό των ευρημάτων του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και ενδεχομένως των παρακλινικών εξετάσεων όπως η αξονική τομογραφία και οι αλλεργικές δοκιμασίες. Εργαστηριακές μέθοδοι όπως η ρινομανομετρία και η σπιρομετρία εφαρμόζονται υποστηρικτικά αλλά δυστυχώς δεν επαρκούν ώστε να θέσουν τη διάγνωση από μόνες τους. Τις περισσότερες φορές η διάγνωση βασίζεται στην εμπειρία του ιατρού που σταθμίζει όλους τους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν το αίσθημα της απόφραξης.
Το άτομο δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του, όταν αθλείται αλλά και στις κοινωνικές του συναναστροφές. Ο ύπνος είναι πιο δύσκολος και το άτομο ξυπνάει με ξερό στόμα λόγω της στοματικής αναπνοής. Γενικά η ποιότητα ζωής του ατόμου επηρεάζεται σημαντικά.
Ανάλογα με την αιτία συστήνεται η κατάλληλη θεραπεία. Για το στραβό διάφραγμα χρειάζεται πλαστική αποκατάσταση. Για την αλλεργική ρινίτιδα απαιτείται αποφυγή του αιτίου, αντιαλλεργική αγωγή ή και απευαισθητοποίηση. Πολλές φορές μπορεί να γίνει συνδυασμός θεραπειών διότι συνυπάρχουν περισσότερα του ενός αίτια π.χ στραβό διάφραγμα με αλλεργική ρινίτιδα και διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).
Το στραβό διάφραγμα είναι από τις πιο συχνές αιτίες ρινικής απόφραξης. Δεν είναι όλα τα αίτια της ρινικής απόφραξης αθώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ένας κακοήθης όγκος μπορεί να εκδηλωθεί με δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή. Ακόμα, λοιπόν, και στην περίπτωση που το αίτιο της απόφραξης είναι εμφανές, η διαγνωστική ενδοσκόπηση του εσωτερικού της μύτης δεν πρέπει να παραλείπεται.
Ακολουθήστε τον @fyrmpas-orl στο Instagram