FORGOT YOUR DETAILS?

Ανάστροφο θήλωμα

Τι είναι;

Θεωρείται καλοήθης όγκος της μύτης αλλά έχει την τάση να πιέζει προς διάφορες κατευθύνσεις (μάτι, εγκέφαλο) και μπορεί να υποτροπιάσει μετά την αφαίρεσή του. Σε ένα ποσοστό μέχρι 8% μπορεί να υποκρύπτει κακοήθη καρκίνο ή καρκίνο που θα εμφανιστεί σε μία από τις υποτροπές του. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε ανάστροφο θήλωμα πρέπει να αφαιρείται.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Με χειρουργική αφαίρεση. Ο ενδελεχής απεικονιστικός έλεγχος δίνει χρήσιμες πληροφορίες στον χειρουργό ώστε να καθορίσει την προσπέλασή του και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Η έκταση του χειρουργείου είναι αυτή που θα επιτρέψει την πλήρη αφαίρεση του όγκου αλλά και θα διευκολύνει την μετεγχειρητική παρακολούθηση. Μια μικρή υποτροπή ανακαλύπτεται πιο γρήγορα και είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί. Η παρακολούθηση των ασθενών περιλαμβάνει ενδοσκοπικό έλεγχο και πρέπει να συνεχίζεται μέχρι τα 10 χρόνια.

 

Υποτροπή ανάστροφου θηλώματος

Υποτροπή ανάστροφου θηλώματος σε ασθενή που είχε υποβληθεί σε ανοικτή έσω γναθεκτομή αριστερά (λείπει το πλάγιο ρινικό τοίχωμα). Πατηρείστε ότι ο όγκος μοιάζει με τον ρινικό βλεννογόνο. Η υποτροπή αφαιρέθηκε ενδοσκοπικά.

Μετά την αφαίρεση της υποτροπής

Η κατάσταση μετά την αφαίρεση της υποτροπής και την ολοκλήρωση της διάνοιξης του ιγμορείου

Ακολουθήστε τον @fyrmpas-orl στο Instagram​

TOP