FORGOT YOUR DETAILS?

Ρινικοί πολύποδες

Πώς εμφανίζονται;

Τα άτομα με ρινικούς πολύποδες συχνά έχουν βρογχικό άσθμα ή ρινίτιδα για αρκετά χρόνια και στη συνέχεια παρατηρούν ότι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τη μύτη τους. Αρκετοί διαπιστώνουν ότι έχει ελαττωθεί και η όσφρησή τους (σημαντικό πρόβλημα). Τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύουν όταν παίρνουν μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (συγκεκριμένα παυσίπονα), ασπιρίνη ή πίνουν οινοπνευματώδη ποτά. Η ενδοσκόπηση της μύτης θα αποκαλύψει μορφώματα σαν ρόγες σταφυλιού που γεμίζουν και τις δύο ρινικές κοιλότητες.

Γιατί δημιουργούνται;

Δεν γνωρίζουμε απόλυτα τις αιτίες αλλά έχουμε προχωρήσει περισσότερο στην κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί τους πολύποδες. Διάφορα τοξικά αίτια (π.χ. μικρόβια, ατμοσφαιρικοί ρύποι) εισπνέονται καθημερινά και προκαλούν παροδική βλάβη στα κύτταρα που βρίσκονται στον βλεννογόνο της μύτης. Συνήθως αυτές οι βλάβες αποκαθίστανται και δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Στους ασθενείς με ρινικούς πολύποδες, η διαδικασία δεν είναι επιτυχής και προκαλείται βλάβη στον βλεννογόνο που επιμένει. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά και συσσωρεύει κύτταρα και πρωτεΐνες στην περιοχή, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη στον βλεννογόνο και την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Δημιουργούνται οι ρινικοί πολύποδες και η βλέννα που καλύπτει τον ρινικό βλεννογόνο γίνεται παχύρρευστη.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Ο στόχος είναι να ελεχθεί η νόσος με τον καλύτερο τρόπο διότι οι υποτροπές είναι συχνές και οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για αρκετά χρόνια. Αρχικά, τα κορτικοστεροειδή είτε με τη μορφή σπρέϋ ή από το στόμα έχουν μεγάλη αξία διότι καταστέλλουν τη φλεγμονή. Οι καθημερινές πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό  βοηθούν ώστε να απομακρύνονται οι διάφοροι παράγοντες που συμμετέχουν στην παραμονή της φλεγμονής. Οι πλύσεις αραιώνουν την βλέννα η οποία απομακρύνεται πιο εύκολα. Οι ασθενείς που έχουν δυσανεξία στην ασπιρίνη (μπουκώνει η μύτη τους ή προκαλείται επιδείνωση του βρογχικού άσθματος) μπορούν να ακολουθήσουν δίαιτα με ελαττωμένα σαλικυλικά (δύσκολο) ή να απευαισθητοποιηθούν με βάση ειδικό πρόγραμμα.

Όταν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν, το χειρουργείο μπορεί να βοηθήσει. Με την Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων αφαιρούνται οι πολύποδες οπότε ανοίγει ο δρόμος για την αναπνοή. Επιπλέον ανοίγουν οι παραρρίνιοι κόλποι ώστε να είναι δυνατόν να φτάσουν τα τοπικά κορτικοστεροειδή στις περιοχές που φλεγμαίνει ο βλεννογόνος. Σύμφωνα με μια νεότερη τεχνική (Reboot), ο φλεγμαίνων βλεννογόνος της μύτης θα πρέπει να αφαιρείται ώστε να απομακρύνονται τα παθολογικά στοιχεία της φλεγμονής και να καθυστερείται η υποτροπή για αρκετά χρόνια. Αν και τα κλινικά δεδομένα είναι θετικά δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι χωρίς κινδύνους δεδομένου ότι το μάτι και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε στενή σχέση με τα ιγμόρεια. Επίσης η αλόγιστη αφαίρεση του βλεννογόνου κατά τη διάρκεια της επέμβασης από περιοχές όπως ο μετωπιαίος κόλπος μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερα μετεγχειρητικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται αρκετή εμπειρία, σωστή επιλογή της τεχνικής και σύνεση από τη μεριά του χειρουργού.

Ευτυχώς, νέες θεραπείες έχουν κάνει την εμφάνισή τους που υπόσχονται μεγαλύτερη ύφεση της νόσου. Τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται μηνιαίως και διακόπτουν την αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν στη δημιουργία των πολυπόδων. Αν και δεν αποτελούν πανάκεια, μπορεί να συνδυαστούν με το χειρουργείο και να προσφέρουν καλό έλεγχο της νόσου χωρίς σημαντικές επιπλοκές

 

Η τεχνική Reboot (C.Bachert)

Η τεχνική Reboot (C.Bachert) περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν πληρέστερη αφαίρεση του βλεννογόνου από συγκεκριμένες περιοχές των παραρρινίων. Ο βλεννογόνος αναγεννάται από παρακείμενες περιοχές και είναι λειτουργικός. Ο βαθμός φλεγμονής ελαττώνεται σε ολόκληρη τη μύτη αλλά δεν υποχωρεί εντελώς οπότε απαιτείται συνέχιση της τοπικής θεραπείας με στεροειδή. Πολυετή κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί οι υποτροπές να συμβαίνουν αλλά η κλινική επιβάρυνση για τον ασθενή δεν είναι  μεγάλη.

Ρινικοί πολύποδες στη δεξιά ρινική θαλάμη (μοιάζουνα με ρόγες σταφυλιού λόγω οιδήματος)

Ακολουθήστε τον @fyrmpas-orl στο Instagram​

TOP