FORGOT YOUR DETAILS?

Ρινοπλαστική

Ο σκοπός της επέμβασης είναι η βελτίωση της αναπνοής, η βελτίωση της εμφάνισης της μύτης ή και τα δύο. Πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί η αναπνοή χωρίς να αλλάξει η εικόνα της μύτης. Η λειτουργική κατάσταση και η αισθητική εικόνα της μύτης είναι λοιπόν αλληλένδετες.

Κλειστή ρινοπλαστική: ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος

Στην κλειστή ρινοπλαστική, ανεξαρτήτως του σκοπού της επέμβασης, η προσπέλαση των διαφόρων ανατομικών δομών της μύτης όπως το διάφραγμα και οι πλάγιοι χόνδροι γίνεται χωρίς εμφανείς εξωτερικές τομές. Αντίθετα η ανοικτή ρινοπλαστική περιλαμβάνει μία μικρή εξωτερική τομή στο χώρισμα των ρουθουνιών (επιστημονικά ονομάζεται στυλίδα) και άλλες μη εμφανείς τομές.

Η τομή αυτή είναι μικρή και στις περισσότερες περιπτώσεις η επούλωση είναι ομαλή και η ουλή δεν τραβά την προσοχή. Η κύρια διαφορά όμως από την κλειστή μέθοδο, είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη παρασκευή των μαλακών ιστών πάνω από τον σκελετό της μύτης που έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

Η πλήρης αποκάλυψη του σκελετού της μύτης με την ανοικτή μέθοδο, επιτρέπει την καλύτερη ‘ανάγνωση’ και προσπέλαση του προβλήματος αλλά ενέχει πολύ μεγαλύτερη περίοδο αποθεραπείας και απρόβλεπτης επούλωσης.

Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση ατελειών που δεν φαινόταν στην περίοδο αμέσως μετά το χειρουργείο. Επίσης περισσότεροι στηρικτικοί μηχανισμοί της μύτης επηρεάζονται αρνητικά και απαιτούν περαιτέρω χειρουργικούς χειρισμούς που αυξάνουν τον χειρουργικό χρόνο.

Η προσέγγισή μου

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση του χειρουργού ύστερα από μία ρινοπλαστική είναι να δει έναν χαρούμενο και ικανοποιημένο ασθενή. Για να επιτευχθεί ο στόχος, χρειάζεται σωστή ανάγνωση του προβλήματος, κατανόηση των αισθητικών και λειτουργικών αναγκών του ασθενούς και των δυνατοτήτων για αλλαγή (τι είναι εφικτό) και επιπλέον επιβεβαίωση της ψυχολογικής ετοιμότητας του ατόμου για μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Η διαμόρφωση ενός “κώδικα επικοινωνίας” με την/τον υποψήφια/ο για ρινοπλαστική είναι πολύ σημαντική για εμένα διότι θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση και των δύο προς τον κοινό σκοπό. Είναι αυτονόητο ότι για να αναπτυχθεί η αναγκαία επικοινωνία επιδιώκω παραπάνω από μία συμβουλευτικές συναντήσεις ώστε να μπορέσει το άτομο να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιδιώκει και τι προσδοκά.

Μετεκπαίδευση και ειδικά πρακτικά σεμινάρια:

 • post-CCT Rhinology Fellowship, Plymouth NHS Trust Hospitals,UK
 • Μετεκπαίδευση στην αισθητική και λειτουργική ρινοπλαστική/Universitätsklinikum Ulm, Γερμανία
 • 5ο Εργαστήριο Ενδοσκοπικής Ρινοχειρουργικής Ρινοπλαστικής με εκπαίδευση σε νωπά παρασκευάσματα, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη
 • Biennial International “Milano Masterclass”: Aesthetic & Reconstructive Rhinoplasty, Milan, Italy
 • 4ο Εργαστήριο Ενδοσκοπικής Ρινοχειρουργικής Ρινοπλαστικής με εκπαίδευση σε νωπά παρασκευάσματα, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη
 • Course on Facial Plastic-Reconstructive Surgery, ENT Department, University Hospital of Ulm, Germany
 • Erlanger Operationskurs “Plastisch-rekonstruktive und ästhetische Nasen und Ohrmuschelchirurgie, Blepharoplastk und Face lift”. Klinik und Poliklinik für Hals-Nasen-Ohrenkranke der Universität Erlangen-Nürnberg, Germany

Παράδειγμα ρινοπλαστικής

 • Σχόλιο

  Η πρώτη ρινοπλαστική έγινε με στόχο την βελτίωση της εικόνας και της ρινικής αναπνοής ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορούσε στη βελτίωση μόνον της αναπνοής της μύτης. Παρατηρεί κανείς ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η λειτουργική αποκατάσταση μπορεί να έχει και αισθητικό αντίκτυπο.
 • Παράδειγμα πρώτο

  Παράδειγμα κλειστής ρινοπλαστικής
 • Παράδειγμα Δεύτερο

  Παράδειγμα ανοικτής ρινοπλαστικής

Συχνές ερωτήσεις για τη Ρινοπλαστική

“Η ρινοπλαστική δεν έχει ως στόχο την ΤΕΛΕΙΑ μύτη αλλά την ΚΑΛΥΤΕΡΗ”

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποίαν αντιμετωπίζονται δυσμορφίες όπως μεγάλος ύβος (η γνωστή καμπούρα), πεσμένη ή πλατιά κορυφή, η απόκλιση της μύτης (στραβή μύτη), μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια ή δυσμορφίες που προκύπτουν μετά από ατυχήματα.

Εάν εκτός από την εξωτερική εμφάνιση υπάρχουν και προβλήματα στη λειτουργία της μύτης, τότε η λειτουργική ρινοπλαστική αποκαθιστά τη σωστή αναπνοή.

Ο σωστός ρινοπλαστικός χειρουργός ο οποίος γνωρίζει και σέβεται την ανατομία και την λειτουργία της ρινός είναι ικανός να διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα χωρίς να επηρεάσει στο ελάχιστο την αναπνοή του ασθενούς, εφόσον αυτή δεν παρουσιάζει πρόβλημα.
Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της μύτης είναι αισθητικό και λειτουργικό, ο έμπειρος χειρούργος θα διορθώσει σε μια επέμβαση αισθητικά και λειτουργικά την μύτη.

Η ρινοπλαστική είναι μια ανώδυνη επέμβαση που γίνεται σε οργανωμένα κέντρα. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος χρησιμοποιείται η μέθοδος της ανοικτής ή κλειστή ρινοπλαστικής. Ο ασθενής παραμένει για ένα βράδυ στην κλινική. Την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι του έχοντας ένα νάρθηκα στην ράχη της μύτης ο οποίος αφαιρείται σε 5-6 ημέρες και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη εργασία του.

Η ρινοπλαστική είναι η συχνότερη επέμβαση στο πρόσωπο αλλά και η δυσκολότερη. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η διάρκειά της δεν είναι μικρότερη των δύο ωρών και με κανένα τρόπο δεν είναι η επέμβαση της μισής ώρας που πολλοί υποστηρίζουν.

Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση του σκεπτόμενου χειρουργού, που δεν δημιουργεί μύτες – καλούπια αλλά χρησιμοποιώντας το μυαλό, την αισθητική και την δεξιότητά του βρίσκει ποια μύτη ταιριάζει κα δένει στο πρόσωπο του ασθενούς και με λεπτούς χειρισμούς, αργά και μεθοδικά σαν γλύπτης σμιλεύει και δημιουργεί.

«Ο Θεός είναι στις λεπτομέρειες» έλεγε κάποιος σοφός. Έτσι και ο ρινοχειρουργός γνωρίζοντας και σεβόμενος την ανατομία και την φυσιολογία της ρινός βαδίζει με στόχο την διόρθωση κάθε αισθητικού προβλήματος, προβλέποντας τις πιθανές επιπτώσεις στην λειτουργία της μύτης, ώστε να τις προλαμβάνει και να έχει ένα αποτέλεσμα λειτουργικό και αισθητικά τέλειο.

Στους άνδρες είναι η ηλικία των 17 ετών και στις γυναίκες 16.

α. Όταν η μύτη λειτουργεί σωστά, δηλαδή ο ασθενής αναπνέει καλά, μυρίζει και κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιαλτικά όνειρα και ροχαλητό.
β. Όταν το αισθητικό αποτέλεσμα ικανοποιεί τον ασθενή όσο και τον ιατρό και δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου.
γ. Όταν η μύτη δεν φαίνεται χειρουργημένη μετά την επέμβαση, δηλαδή δεν γίνονται ριζικές αλλαγές που μπορεί να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ασθενή.

Σκοπός είναι ο περίγυρος του ασθενή να αναγνωρίζει την βελτίωση της εικόνας του, να αντιληφθεί πως το πρόσωπό του δείχνει όμορφο και ανανεωμένο χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει το αίτιο αυτής της αλλαγής.

“Δεν υπάρχει η τέλεια μύτη. Κάθε μύτη όμως μπορεί να γίνει καλύτερη”

Ο ρινοχειρουργός οφείλει να ενημερώνει τον ασθενή πως συγκεκριμένα καλούπια ρινός δεν υπάρχουν, κάθε μύτη είναι διαφορετική, έχει την δική της προσωπικότητα και χαρακτήρα, ακολουθώντας την μοναδικότητα κάθε ατόμου. Σκοπός του είναι σε κάθε ρινοπλαστική να δημιουργεί την μία και μοναδική μύτη που ταιριάζει στο συγκεκριμένο μοναδικό πρόσωπο.

Ο χειρουργός της μύτης δεν δημιουργεί μύτες κατά παραγγελία. Είναι ένα είδος καλλιτέχνη που προσπαθεί να επιτύχει τις τέλειες αναλογίες πάνω σε κάθε πρόσωπο, πιστεύοντας ότι η τελειότητα στη φύση βγαίνει μέσα από την μοναδικότητα. Η γενική εικόνα θα πρέπει να είναι αισθητικά ευχάριστη, διατηρώντας συγχρόνως τα στοιχεία εθνικότητας μέσα στα πλαίσια της ισορροπίας και της ομορφιάς.

Η ρινοπλαστική είναι μια πρόκληση ακόμα και για τον πιο έμπειρο χειρουργό. Η επέμβαση απαιτεί ακριβείς χειρισμούς των χόνδρων, των οστών και των μαλακών ιστών. Είναι η επέμβαση που δεν συγχωρεί τον άπειρο χειρουργό. Κανένα άλλο χειρουργείο δεν απαιτεί τόση τελειότητα στην εκτέλεσή του, διότι διαφορετικά η μύτη θα συνεχίσει να έχει αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.

Κατόπιν τούτου καταλαβαίνει κανείς ποιος είναι ο ειδικός. Είναι ο ιατρός που γνωρίζει σε βάθος την ανατομία και την φυσιολογία της μύτης, γνώσεις που του παρέχει η ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας και έχει εξειδικευθεί στην πλαστική χειρουργική προσώπου και ειδικά στην ρινοπλαστική.

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση πρόκληση, μια επέμβαση που η ακρίβειά της μετριέται σε κλάσματα του χιλιοστού. Ως εκ τούτου η αποτυχία είναι συχνή και η επανορθωτική ρινοπλαστική ανέρχεται σε ποσοστό ως 15%. Η επανεγχείρηση στην ρινοπλαστική είναι μια δύσκολη επέμβαση λόγω ύπαρξης συμφύσεων και λόγω ύπαρξης μικρότερης ποσότητας ιστού για χειρισμούς μετά την πρώτη επέμβαση.

Γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμη απόφαση η επιλογή του σωστού χειρουργού εξ’ αρχής. Όταν δε πρόκειται για επανεπέμβαση, ο ασθενής έχει μεγαλύτερη ευθύνη σωστής επιλογής. Κανείς γιατρός δεν μπορεί να κάνει θαύματα, όμως ο κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος χειρουργός θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να διορθώσει μια προγενέστερη αποτυχία και να δημιουργήσει μια ισορροπία στις γραμμές του προσώπου. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία (συνθετικά μοσχεύματα, αυτόλογα μοσχεύματα) καθώς και τεχνικές που απαιτούν ευχέρεια και εξειδίκευση όπως η ανοικτή ρινοπλαστική.
Δεινός χειριστής και έμπειρος όλων αυτών των μέσων θα δημιουργήσει ένα μοναδικό καλλιτέχνημα που λειτουργεί σωστά και προσδίδει αρμονία και συμμετρία στο πρόσωπο.

Ο Ονόρε Ντε Μπαλζάκ έγραφε: «Η ομορφιά είναι μια αναγκαιότητα. Παρέχει γαλήνη στην ψυχή».
Αυτά τα λόγια είναι αρκετά για να απαντήσουν στο ερώτημα. Μια όμορφη μύτη που αναπνέει σωστά και δένει αισθητικά και αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ακόμη και ενός μετρίου προσώπου, δίνει τόση αυτοπεποίθηση στο άτομο, τόση ψυχική ηρεμία που καθιστά την ρινοπλαστική αναγκαία και σε καμία περίπτωση δεν είναι στοιχείο πολυτέλειας.

TOP